SAYA SUKA BLOG INI

Jana Pendapata Anda

INFO TERKINI

Saturday, December 10, 2011

PERMULAAN RANSANGAN SEKS


Setelah melewati usia remaja, setiap orang akan merasakan suatu dorongan seksual. Dorongan seksual adalah perasaan erotis terhadap lawan jenis, dengan tujuan akhir melakukan hubuungan seksual. Pada awal usia remaja, dorongan seksual muncul kerana pengaruh hormone testosteron pada lelaki. Namun demikian, pelbagai faktor lain ternyata juga berperanan dalam menimbulkan dorongan seksual seperti faktor psikologi, ransangan seksual dari luar dan pengalaman seksual sebelumnya.

Dorongan seksual akan semakin kuat jika ada ransangan dari luar, baik yang bersifat fizikal mahupun psikologi. Ransangan psikologi seperti membayangkan kenikmatan berhubungan seksual dengan orang-orang yang disukai. Sedangkan ransangangan fizikal adalah seperti ciuman erotis, pelukan, rabaan bahkan hubungan seksual.

Segala sesuatu yang didasari oleh dorongan atau ghairah seksual disebut sebagai aktiviti seksual. Sebahagian individu berasa puas dengan hanya melakukan aktiviti seksual tanpa hubungan seksual, namun sesetengah yang lain berhasrat untuk melanjutkan aktiviti seksualnya hingga ke hubungan seksual. Baik lelaki mahupun wanita normal mengalami urutan reson fisiologi terhadap stimulasi seksual. Menurut DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders edisi-4) fasa ini dibahagikan kepada 4:

Fasa Pertama adalah Fasa Hasrat
Ditandai oleh khayalan seksual dan hasrat melakukan aktiviti seksual.

Fasa Kedua adalah Fasa Peransangan
Disebabkan oleh stimulasi psikologi (khayalan atau ada objek cinta), stimulasi fisiologi (membelai atau mencium) atau kombinasi keduanya. Fasa ini mengandungi perasaan kenikmatan subjektif. Fasa peransangan ini ditandai oleh perubahan pada alat kelamin (ereksi di bahagian penis).

Fasa Ketiga adalah Fasa Orgasme
Berupa kepuasan dari puncak kenikmatan seksual dengan pelepasan ketegangan seksual dan kontraksi ‘irama’ pada otot-otot pinggul dan organ reproduktif. Perasaan subjektif ejakulasi (pancutan air mani yang kuat) mencetuskan orgasme lelaki. Orgasme lelaki juga disertai oleh empat atau lima kali ‘gerakan’ pada prostat dan organ kelamin lainnya.

Fasa Terakhir adalah Fasa Resolusi
Fasa ini terdiri dari pengaliran darah dari alat genital dan membawa tubuh ke keadaan istirahat. Jika orgasme terjadi, resolusi berjalan cepat, sebaliknya jika tidak terjadi, resolusi memerlukan masa dua hingga enam jam dan mungkin disertai kegelisahan dan mudah marah. Resolusi dengan orgasme ditandai dengan perasaan kesenangan subjektif, releks umum dan releks otot. Setelah orgasme, seseorang lelaki memiliki tempoh ‘rehat’ yang mungkin berlangsung selama beberapa minit hingga berjam-jam. Dalam tempoh ini, mereka tidak dapat dirangsang untuk orgasme lebih lanjut.

Masturbasi atau onani ialah suatu cara mencapai kepuasan seksual dengan jalan merangsang diri sendiri, terutama organ kemaluan, biasanya dengan tangan. Sebenarnya masturbasi merupakan perbuatan yang wajar dilakukan. Bahkan hal ini adalah salah satu ciri khas fasa mengeksplorasi fungsi jari dengan alat genital. Pada kira-kira usia 15 hingga 19 tahun, mereka mula menstimulasi diri sendiri. Sensasi menyenangkan dihasilkan dari sentuhan lembut pada daerah genital. Sensasi tersebut, ditambah dorongan biasanya untuk mengekplorasi tubuh seseorang menghasilkan minat normal dalam kesenangan masturbasi pada saat itu.

Ketika hampir klimaks, lonjakan hormon seks dan perkembangan seks sekunder ditambah keinginan untuk tahu tentang hubungan seksual menyebabkan hubungan masturbasi sering berlaku. Masturbasi telah menyebabkan mitos bahawa ia boleh menyebabkan penyakit mental dan menurukan kemampuan seksual. Sebenarnya tidak ada bukti ilmiah tentang hal ini. Masturbasi menjadi sesuatu yang psikopatologi (penyakit mental) hanya jika masturbasi menjadi obsesi di luar kendalian seseorang, ertinya masturbasi menjadi segala-galanya dan paling utama.

Bagi mereka yang menganggap masturbasi melanggar aturan-aturan agama atau moral dan akan mendatangkan sesuatu yang buruk bagi dirinya, seeloknya tidak melakukannya lagi. Hal ini adalah kerana perasaan itu akan terus menghantui diri anda dan walaupun tidak ada kelainan fizikal, kebiasaan masturbasi kemudian boleh menyebabkan gangguan psikologi kepada individu yang bersangkutan.

Bagi mereka yang merasa terganggu dengan kebiasaan masturbasi dan ingin melepaskan diri dari kebiasaan itu, bolehlah mencuba hal-hal berikut:
1. Alihkan perhatian pada kegiatan-kegiatan lain yang positif.
2. Tanamkan keyakinan yang kuat untuk tidak melakukannya.
3. Hindari rangsangan seksual jika tidak kuat iman.
Jika tidak berhasil, ada baiknya anda berpuasa untuk mengekang nafsu seks anda, atau minta nasihat dan bimbingan dari pakar psikologi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails