SAYA SUKA BLOG INI

Jana Pendapata Anda

INFO TERKINI

Thursday, August 21, 2014

AWIE BERCINTA DENGAN MAYA KARIN

BETUL KE AWIE BERCINTA DENGAN MAYA KARIN?

CUMA DALAM
teater Supermokh Sebuah Muzikal Restaging di Istana Budaya, Kuala Lumpur

PADA sidang akhbar pementasan teater Supermokh Sebuah Muzikal Restaging di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini, kelihatan sosok tubuh Awie yang agak susut berbanding sebelumnya.
Ketika bertemu dengannya sebaik sahaja majlis berakhir, Awie tidak menafikan perkara tersebut. Malah, dia memberitahu, ukuran pinggangnya kini sudah menjadi 30 inci (76 sentimeter), berbanding 36 inci (91 sentimeter) beberapa bulan yang lalu.
Apabila ditanya tentang tubuhnya yang semakin susut, dia sekadar berkias dengan memberitahu semuanya berlaku lantaran kesibukannya di lokasi penggambaran dan menguruskan anak-anak.
“Tidak dinafikan, pada bulan puasa lalu aktiviti harian saya agak padat. Biasanya saya akan memasak dan bersahur bersama-sama anak-anak, kemudian pada sebelah siang saya terbabit dengan penggambaran filem Upin Ipin.
“Selepas itu, saya akan pulang ke rumah dan berbuka puasa dengan anak-anak. Kemudian, saya akan menyambung semula kerja-kerja saya.
“Sehinggakan ada masanya saya terlupa hendak makan. Saya tidak menimbang berat badan, tetapi sedar dengan perubahan tubuh saya ini,” jelasnya yang sekali lagi membawakan watak Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari selepas pementasan pertama, Supermokh Sebuah Muzikal pada tahun lalu.
Biarpun sudah memberikan penjelasan mengenai tubuhnya yang susut, Awie turut ditanya sama ada ia turut berpunca daripada permasalahan rumah tangga dengan Rozana Misbun yang dihadapinya sekarang ini.
Dengan wajah yang agak serius, dia mengakui bahawa masalah berkenaan juga antara yang menjadi faktor utama di sebalik perubahan tubuh badannya itu sehingga dia pernah mengambil keputusan untuk berehat.
“Sebenarnya pada peringkat awal saya menolak untuk terbabit dengan pementasan teater Supermokh Sebuah Muzikal Restaging dan saya suarakan perkara ini kepada Hans Isaac selaku penerbit dan pengarah kerana bimbang emosi akan terganggu.

“Ketika itu saya berputus asa apabila berhadapan dengan dugaan yang sangat berat. Saya hanya menerima tawaran berkenaan setelah mendapat titah daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah,” ujar pelakon berusia 46 tahun itu.
Selain pernah menolak membintangi pementasan teater berkenaan, Awie mendedahkan dia turut enggan menerima tawaran bagi membintangi filem Upin Ipin dan Warna Cinta Impian.
Jelasnya, dia bimbang sekiranya tidak dapat memberikan sepenuh komitmen yang diperlukan, tetapi kata-kata semangat yang diberikan oleh penerbit kedua-dua filem tersebut telah membuka pintu hatinya.
“Penerbit filem Warna Cinta Impian memberitahu, sekiranya saya tidak berlakon, dia enggan menerbitkan filem berkenaan. Saya akui agak terkejut dan berasa ia merupakan satu penghargaan dan peluang yang tidak harus dilepaskan.
“Setelah difikirkan semasak-masaknya saya perlu ada pekerjaan bagi menyara kehidupan anak-anak. Itu yang membuatkan saya mahu kembali bangkit, biarpun terpaksa berhadapan masalah yang besar,” tegasnya.
Jelasnya, segala dorongan dan kata-kata semangat yang diterimanya itu telah memulihkan semangatnya untuk terus bekerja dan mencari nafkah serta peluang yang diraihnya itu tidak akan disia-siakan sama sekali.
Utamakan anak
Bercerita tentang kehidupan yang dilaluinya sekarang ini, Awie menjelaskan, dia kini lebih fokus untuk membesarkan kelima-lima anaknya iaitu Puteri Aleeya Antasha, 14, Puteri Aleefa Antasha, 12, Putra Ahmad Merrah, 7, Putra Ahmad Rezzki, 6, dan Puteri Qasseh Antasha, 4.


Ujarnya, dia akan melakukan apa sahaja demi melihat anak-anaknya itu hidup dalam suasana yang bahagia serta sama sekali tidak akan berpisah dengan mereka biar apa pun yang terjadi.
“Anak-anak merupakan sumber kekuatan untuk saya terus menjalani kehidupan ini dan mahu bersama mereka sepanjang masa. Tanpa mereka, rasanya mungkin saya boleh mati dah hidup seperti sudah tidak bermakna.
“Selama ini, segala yang saya lakukan semata-mata mencari harta untuk anak-anak. Kini, saya akan berjuang habis-habisan dan menuntut kembali hak yang sepatutnya menjadi milik mereka,” luahnya.
Pada masa sama, Awie enggan mengulas lanjut berhubung kemelut rumah tangga yang dihadapi bersama isterinya itu memandangkan kes yang berlaku sekarang ini masih dalam proses perbicaraan di mahkamah.
“Saya tidak kisah berkongsi luahan hati saya ini, asalkan ia tidak menyentuh pihak yang satu lagi. Saya cuma boleh berkongsi cerita yang membabitkan diri saya dan selebihnya terpulang kepada penilaian masing-masing apabila kes ini dibicarakan nanti,” ujarnya.
Bimbang
Bercerita lebih lanjut tentang pementasan teater Supermokh Sebuah Muzikal Restaging yang akan berlangsung di Istana Budaya pada 8 hingga 21 September ini, Awie menyatakan dia berasa teruja apabila kembali diberi peranan utama.
Bagaimanapun, dia tidak menyembunyikan rasa bimbangnya untuk pementasan yang kedua ini sekiranya gagal menampilkan persembahan yang baik seperti pementasan yang pertama dahulu.
“Persiapan kali ini agak lebih mudah berbanding dahulu dan saya cuba ingat semula cara pementasan yang lepas. Namun begitu, perasaan berdebar itu tetap ada menjelang hari pementasan.
“Apabila memegang watak sebagai seorang tokoh yang dikagumi seperti arwah Mokhtar Dahari, perasaan bangga itu memang ada diri saya. Lagipun, peluang sebegini bukan mudah untuk diperoleh,” ujarnya.
Sementara itu, Maya Karin yang membawakan watak sebagai Datin Tengku Zarina Tengku Ibrahim yang juga isteri Mokhtar ketika ditemui berkata, dia juga pernah menolak untuk berlakon dalam pementasan teater berkenaan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails