SAYA SUKA BLOG INI

Jana Pendapata Anda

INFO TERKINI

Saturday, June 1, 2013

PUNCA KEJADIAN BOT KARAM: TIADA JALAN RAYA BELAGA-SIBU-KAPIT

KUALA LUMPUR,: DAP menganggap punca sebenar berlakunya tragedi bot ekspres karam di Sungai Rajang dekat Belaga, Selasa lalu, yang meyaksikan 11 mangsa hilang, termasuk satu mayat ditemui kerana tiada jalan raya antara Sibu-Kapit-Belaga walaupun sudah lebih 50 tahun merdeka dan enam tahun menuju Wawasan 2020.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, berkata persoalan yang sepatutnya bermain di kotak fikiran rakyat Malaysia ketika kaum Dayak mengambut Hari Gawai ialah sama ada musibah bot karam dengan 179 penumpang terselamat dan 11 hilang, menjadi satu daripada agenda Kabinet Persekutuan yang bermesyuarat, semalam.

Beliau berkata, atau adakah Kabinet sudah memutus untuk memperbetulkan kegagalan 50 tahun pembangunan saksama di Sarawak dengan memastikan wujudnya akses jalan raya ke Kapit dan Belaga.

“Jika tidak, apakah perbezaan yang dilakukan kepada teras sosio-ekonomi nasional dan pembangunan infrastruktur juga keadilan sosio ekonomi yang terlewat kepada penduduk pedalaman Sarawak melalui melantik tujuh menteri penuh dan empat timbalan menteri dari Sarawak menyertai Kabinet Persekutuan.

“Malah, sekiranya musibah bot karam itu berlaku pada hari mengundi Pilihan Raya Umum ke-13, 5 Mei lalu, Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri tentu sudah melawat tempat kemalangan dan menemui mangsa dalam tempoh 24 jam untuk menyampaikan ucapan takziah Kerajaan Persekutuan secara peribadi berbanding sikap berbeza Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sekarang, yang tidak mengucapkan sepatah kata pun mengenai musibah bot Belaga sejak dua hari lalu,” katanya dalam kenyataan hari ini..

Beliau berkata, setiap orang sebenarnya takut untuk menggunakan bot ekspres kerana arus sungai tidak boleh dijangka tetapi mereka tiada pilihan lain kerana tidak boleh menggunakan pengangkutan darat.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, dijangka terdapat kira-kira 100,000 orang tinggal di kawasan Kapit dan kerajaan Persekutuan serta kerajaan negeri Sarawak tidak boleh berterusan meninggalkan tanggungjawab mereka untuk memastikan wujudnya akses jalan raya ke Kapit dan Belaga.

“Saya menerima emel daripada orang Dayak dan rakyat Sarawak mengenai musibah bot Belaga, aduan dan rayuan mereka mesti didengari dan diambil tindakan oleh kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Sarawak.

“Penduduk yang hantar emel itu mengaku sudah biasa melihat tragedi sedemikian tetapi masalahnya orang tempatan iaitu Dayak dan Iban menganggap kemalangan dan tragedi sebegitu perkara biasa dan boleh diterima sebab itu mereka tidak panik apabila kejadian sebegitu berlaku.

“Bagaimanapun mereka berharap pihak berkuasa tidak mengambil mudah perkara itu. Tiada seorang pun didakwa kerana pemilik feri atau bot mempunyai jaringan kuat. Penduduk tempatan pula terlalu miskin sehingga mereka tidak melakukan apa-apa melainkan menanti mayat dikebumikan,” katanya dalam kenyataan media, semalam.

Menurut Kit Siang, mereka hanya kenal BN. Mereka terus mengundi BN sekalipun dihimpit kesengsaraan dan kesusahan, tidak diberikan pendidikan yang baik dan keadaan kehidupan yang buruk sehingga sekarang.

Kaum Dayak juga memuji Kit Siang kerana menyuara dan membela mereka kerana orang Dayak termasuk pemimpin mereka takut untuk bersuara dan mengakui punca sebenar kejadian itu adalah tiada jalan raya Sibu-Kapit-Belaga dan konspirasi besar yang menghalang pembinaan jalan raya Sibu-Kapit-Belaga sejak 50 tahun lalu.

“Wakil rakyat Ulu Rejang yang mengatakan kerajaan tidak mempunyai cukup duit untuk membina jalan raya Sibu-Kapit-Belaga dianggap satu pembohongan kerana kosnya amat kecil berbanding membina Putrajaya, KLIA, Empangan Bakun, Empangan Murum.

“Kos pembinaannya tidak seberapa berbanding jumlah keseluruhan wang yang diperoleh daripada pembalakan dan perniagaan bot ekspres di Ulu Rejang. Tambahan pula, sekiranya JKR tidak boleh melakukan kerana kontraktor mahukan harga yang tinggi, biar bahagian kejuruteraan tentera yang melakukannya (Strategi Laut Biru),” tambahnya.

Menurut beliau, orang pedalaman di Sarawak, terutamanya di Kapit dan Belaga mahu musibah bot Belaga yang berlaku pada Gawai Dayak tahun ini akan didengari dan diambil tindakan oleh Kabinet Persekutuan baru memandangkan kini ada tujuh menteri penuh dan empat timbalan menteri dari Sarawak selepas PRU-13

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails